Op je 32e van carrière veranderen lijkt een flinke uitdaging, maar voor Jelle Ottema was het precies de stap die hij nodig had.
Na 13,5 jaar in de metaalsector, maakte hij de overstap naar de zorg. Als middelbare scholier had hij nooit gedacht in deze branche te gaan werken, maar de zorg past perfect bij hem. Hij begon aan een zij-instroomtraject bij Sjaloomzorg, waar hij de opleiding tot activiteitenbegeleider (BBL) volgt en werkt bij dagbesteding Perk & Bos. "Op de middelbare school moest ik een leerweg kiezen. Zorg, economie en de bouw waren niks voor mij, dacht ik toen", vertelt Jelle. "Ik koos voor de richting metaal en ben na het behalen van mijn diploma gaan werken bij een bedrijf in deze branche. In totaal heb ik 13,5 jaar gewerkt als constructiebankwerker, waarbij de focus lag op het uitvoeren van tekeningen en het behalen van deadlines."
Vrijwilligerswerk
Door omstandigheden raakt Jelle twee jaar in de ziektewet en heeft hij tijd om na te denken. "Ik miste de uitdaging in mijn huidige vak. Ik wist al: als ik ga veranderen van baan, wil ik echt iets totaal anders. Gedurende de tijd in de ziektewet heb ik veel over mezelf geleerd en daarbij kreeg ik het advies om vrijwilligerswerk te gaan doen. Deels om bezig te blijven, maar ook om te ontdekken wat bij mij past. Ook kreeg ik de opdracht om familie en vrienden te vragen wat mijn kwaliteiten zijn. Zorgen voor anderen en vriendelijkheid en kennis overbrengen, kwamen naar voren. Uiteindelijk kon ik mijzelf daar ook goed in vinden en ben ik na gaan denken over een baan in de zorg."
Mooie balans
Vrijwilligerswerk deed Jelle al bij Sjaloomzorg en na gesprekken met de begeleiders daar, ging hij solliciteren. "Ik wist dat als ik activiteitenbegeleider wil worden, ik moest omscholen. Maar dat zag ik, zeker na mijn sollicitatiegesprek, zitten. Ik volg op dit moment één dag klassikaal les en drie dagen praktijk. Op je 32e weer de schoolbanken in, is even wennen en soms schakelen. Maar tot nu toe is het een mooie balans tussen praktijk en theorie. Wat betreft theorie krijg ik ook hulp van mijn collega's/begeleiders op de locatie, dus dat is fijn." De deelnemers die meedoen aan de activiteiten die Jelle begeleidt, hebben een verstandelijke of een fysieke beperking. "Op dit moment verzorgen we meerdere keren in de week tuinonderhoud bij bedrijven of particulieren. Zo onderhouden we iedere donderdag meerdere schoolpleinen in de omgeving. Al werkende raak ik met de deelnemers in gesprek, ik hoor aan waar ze tegenaan lopen en help ze waar nodig. Vaak merk je dat je tijdens zo'n activiteit meer loskrijgt dan wanneer je een-op-een aan een tafel zit. Ik geniet van de connectie die ik met deelnemers aanga."
Voldoening
De BBL-opleiding die Jelle volgt, duurt twee jaar. Hij heeft het ontzettend naar zijn zin op zijn huidige werkplek, ook is hij benieuwd naar andere werkplekken binnen Sjaloomzorg. "Ik weet nu nog niet waar ik uiteindelijk ga werken. Maar dat ik de switch heb gemaakt van de metaalsector naar de zorg, is nog steeds een hele goede keuze geweest." Lachend: "Dat had ik op de middelbare school niet gedacht. Door dit werk kan ik met compassie naar mensen kijken, veel beter inleven en ze daarbij begeleiden. Daarvoor hoef je geen ervaring te hebben in de zorg, want ook als je uit een totaal andere branche switcht, kun je dit leren. Vroeger haalde ik mijn succes uit behaalde deadlines. Nu haal ik voldoening uit mijn werk wanneer ik zie dat een ander een goede dag heeft."