Van taxichauffeur naar Verzorgende IG: de carrièreswitch van Jan-Piet

Jan-Piet Verhulst uit Middelburg maakte een opvallende carrièreswitch.

Na twintig jaar als chauffeur in het zorgvervoer, voornamelijk gericht op ouderen, besloot hij het roer om te gooien en zich te laten omscholen tot Verzorgende IG bij SVRZ. “Ik had een hartstikke leuke baan, een goed rooster en een vast contract. Maar toch sluimerde al langer het gevoel dat ik iets anders wilde", vertelt Jan-Piet. “Toen mijn werk veranderde en ik meer jongeren- en lijnvervoer ging doen, besefte ik dat het contact met ouderen me veel meer aansprak."

Op 52-jarige leeftijd de stap gezet

Als chauffeur kwam hij regelmatig op locaties van SVRZ en raakte in gesprek met het personeel en de cliënten. “Die gesprekken gaven me het laatste zetje om te solliciteren. Ik was bijna 52 jaar en dacht: als ik nog wil veranderen van baan, dan moet ik het nu doen." Hij besloot niet overhaast te werk te gaan en begon eerst met een oriëntatiebaan, voor één dag in de week. "Een goede manier om te kijken of het werk bij me past. Ik had natuurlijk al veel ervaring met ouderen, maar in de zorg is het toch anders. Je mag in het begin weinig doen, maar het contact en de gesprekken vond ik meteen prachtig."

Terug in de schoolbanken

Na drie maanden meelopen begon Jan-Piet officieel met de opleiding Verzorgende IG via de Zeeuwse Praktijkroute, een werk-/leertraject in samenwerking met Scalda. “Vanaf de eerste dag werk je op de vloer en wat je tijdens het werk meemaakt, zie je terug in de lessen. Dat maakt het heel praktisch en begrijpelijk,” legt hij uit. “Je krijgt begeleiding van een praktijkopleider en een docent. Met een fulltime baan en gezin is het pittig, maar het geeft veel voldoening. Je kunt er ook voor kiezen minder te werken, zodat je meer ruimte hebt voor de studie."

Dankbaar werk

Voor Jan-Piet gaat werken in de ouderenzorg verder dan alleen de dagelijkse zorg. “Het contact met de ouderen, even een praatje maken of een spelletje doen, dat is waar het voor mij om draait. Het gaat niet alleen om de zorg zelf, maar om het welzijn van de mensen,” zegt hij. "In het begin keek ik wel tegen bepaalde dingen op, zoals het omgaan met de dood. Maar uiteindelijk hoort het erbij en heeft mijn kijk op zorg echt veranderd."

Zeker geen spijt

Jan-Piet heeft geen spijt van zijn stap. “Misschien in de eerste week even gedacht: waar ben ik aan begonnen? Maar al snel wist ik dat dit precies was wat ik zocht.” Voor mensen die twijfelen over een carrièreswitch naar de zorg heeft Jan-Piet een heldere boodschap: “Probeer het gewoon. Het is natuurlijk bij iedereen anders, maar die oriëntatiebaan is echt ideaal om te ontdekken of het iets voor je is. Werken in de zorg is dankbaar en geeft veel voldoening.”

Van apothekersassistente naar verpleegkundige thuiszorg: een top keuze voor Tamara

Tamara van der Waal uit Sint-Maartensdijk begon haar loopbaan op 19 jarige leeftijd als apothekersassistente. In de apotheek waar ze tijdens haar opleiding aan Scalda al stage liep. Een fijne werkplek om haar carrière te beginnen. Toen de apotheek na een aantal jaren opging in een grotere maatschap veranderde haar functie en slonk haar takenpakket.

Lees het verhaal

Van de metaalsector naar de dagbesteding: Jelle haalt veel voldoening uit zijn nieuwe werk

Op je 32e van carrière veranderen lijkt een flinke uitdaging, maar voor Jelle Ottema was het precies de stap die hij nodig had. Na 13,5 jaar in de metaalsector, maakte hij de overstap naar de zorg. Als middelbare scholier had hij nooit gedacht in deze branche te gaan werken, maar de zorg past perfect bij hem.

Lees het verhaal

Van teamleider bij de supermarkt naar verpleegkundige: de carrièreswitch van Ricardo

Ricardo van den Buuse uit Middelburg werkte vijftien jaar in een supermarkt, waarvan een groot deel als teamleider. Hoewel hij het werk leuk vond, voelde hij dat er meer voor hem was weggelegd.

Lees het verhaal

Op de hoogte blijven?

Volg onze socials!